Przepis na pierogi ruskie bezglutenowe 📖

Oto przepis na pierogi ruskie bezglutenowe:

Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mąki kukurydzianej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 200 g serka twarogowego
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

1. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową i sól. Dodaj jajka i gorącą wodę. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką bezglutenową. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż stanie się elastyczne.
3. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

4. W międzyczasie, obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju na patelni.
6. Wymieszaj twaróg, ziemniaki i zeszkloną cebulę w misce. Dodaj sól i pieprz do smaku. Masa powinna być gładka i dobrze wymieszana.

7. Podziel odpoczęte ciasto na części i wałkuj je na cienkie placki na oprószonej mąką stolnicy.
8. Wykrawaj kółka z ciasta (ok. 8 cm średnicy) przy użyciu szklanki.
9. Nałóż na każde kółko łyżeczkę nadzienia z twarogu i ziemniaków.
10. Złącz brzegi pierogów, dociskając je widelcem, aby dobrze się skleiły.

11. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
12. Przełóż gotowe pierogi na talerz i polej lekko roztopionym masłem.
13. Podawaj gorące i możesz podać do nich śmietanę lub sos czosnkowy.

Smacznego!

Podobne przepisy

angielski pierogi ruskie
tradycyjny pierogi ruskie
pierogi ruskie z tofu
pierogi ruskie wegetariańskie
pierogi ruskie z zasmażką