Przepis na pierogi ruskie dla 4 osób 📖

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 300 g twarogu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszając jednocześnie łyżką. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto ręcznie przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
2. Teraz przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Twaróg rozgniatamy widelcem, aby był miękki i bez grudek. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
3. Do miski z twarogiem dodajemy przeciśnięte ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gdy ciasto odpocznie, dzielimy je na połowę, a następnie każdą część wałkujemy na cienkie placki o grubości około 2-3 mm.
5. Z wałka wycinamy okręgi o średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie składamy go na pół, tworząc półksiężyc.
6. Brzegi pierogów możemy zlepić za pomocą palców lub delikatnie przygnieść widełkowym brzegiem.
7. Gotujemy pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odcedzamy.
8. Gotowe pierogi podajemy na talerzu, możemy polać je stopionym masłem lub podsmażyć na patelni dodać cebulkę. Można również podawać je z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ruskie dla 2 osób
pierogi dla 2 osób
ciasto na pierogi dla 2 osób
pierogi dla dwóch osób
pierogi ruskie smażone