Przepis na pierogi ruskie dla początkujących 📖

Oto prosty przepis na pierogi ruskie dla początkujących:

Składniki:
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju roślinnego

Na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 200 g sera białego, np. twarogu
- 1 cebula
- Sól i pieprz do smaku

1. Przygotuj farsz: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je, a następnie dokładnie rozgnieć w misce, dodaj ser biały i dokładnie wymieszaj. Dodaj obraaną i drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2. Przygotuj ciasto: W dużym naczyniu wymieszaj mąkę pszeniczną i sól. Dodaj gorącą wodę i olej roślinny, a następnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki. Kiedy ciasto zacznie się formować, przekładaj je na stolnicę i zagniataj ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne.

3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Możesz użyć wałka do ciasta lub butelkę na naręczu.

4. Wytnij rondele ciasta przy użyciu szklanki lub foremki do pierogów. Na każdy placek ciasta połóż niewielkie porcje farszu – około 1 łyżeczkę – a następnie zlep brzegi ciasta, formując półksiężycową pierogę. Upewnij się, że brzegi są dobrze zamknięte.

5. Gotuj pierogi: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć pierogi do gotującej się wody i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej i osącz na talerzu.

6. Podawaj gorące pierogi ruskie z dodatkiem smażonej cebulki na wierzchu oraz ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

ruskie pierogi dorotki
pierogi ruskie dla 2 osób
pierogi ruskie dla 4 osób
pierogi ruskie bezglutenowe
pierogi ruskie cebula