Przepis na pierogi ruskie z cebulą 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g sera białego, np. twarogu lub bryndzy
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól do smaku

Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie je obieramy i rozgniatamy widelcem w misce.
2. W osobnym naczyniu ser biały również rozgniatamy widelcem, do ziemniaków dodajemy ser i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Do miski z mąką dodajemy szczyptę soli i wlewamy około 300 ml ciepłej wody, mieszając, aż uzyskamy elastyczne ciasto.
4. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienki placek na podsypanej mąką powierzchni.
5. Z rozwałkowanej części ciasta wycinamy kółka (ok. 8 cm średnicy), na środek każdego kładziemy porcję farszu z ziemniaków i sera.
6. Brzegi ciasta sklejamy, formując pierogi.
7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę, aż się zeszkli.
8. Gotujemy pierogi w dużej ilości osolonej wody, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedzamy pierogi i mieszamy je z podsmażoną cebulą na patelni, aż się wszystko dobrze połączy.
10. Podajemy gorące, posypane ewentualnie świeżo posiekanymi ziołami. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ruskie cebula
pierogi ruskie z 2 kg ziemniaków
pierogi ruskie w panierce
pierogi ruskie w naleśniku
pierogi ruskie proporcje