Przepis na sernik joli 📖

Składniki:
- 500 g sera białego (np. serek homogenizowany)
- 200 g ciastek digestive
- 120 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:
1. Rozgnieć ciastka digestive w misce lub umieść je w woreczku strunowym i staraj się je rozbić, używając wałka do ciasta. Rozdrobnione ciastka przełóż do dużego naczynia.
2. W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj je do rozgniecionych ciastek. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotuj formę o średnicy około 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Przełóż wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową do formy i równomiernie rozprowadź ją, tworząc spód sernikowy. Włóż do lodówki na około 30 minut.
4. W misce umieść serek biały, jaja, cukier, śmietanę kremówkę, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę serową.
6. Piecz sernik w nagrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego sprawdzaj gotowość sernika za pomocą drewnianego patyczka – jeżeli po wbiciu patyczka wciąż są na nim ślady masy serowej, piecz sernik jeszcze przez kilka minut.
7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku do wystudzenia. Następnie przenieś go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
8. Podawaj sernik na zimno, możesz udekorować go owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik królewski joli
sernik na zimno joli
sernik z wiaderka joli
sernik królewski y joli
y joli sernik królewski duża blacha