Przepis na pierożki koreańskie 📖

Koreańskie pierożki, znane jako Mandu, są delikatne i pełne smaku. Oto przepis na tradycyjne Mandu:

Składniki:
- Pół kilograma mielonego mięsa (wołowina lub wieprzowina)
- 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 40-50 placek do pierogów (można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu połącz mięso mielone, kapustę pekińską, cebulę, czosnek, koperek, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Nałóż jeden placek do pierogów na dłonie i umieść na środku łyżeczkę farszu mięsnego. Zwilż brzegi placeku z wodą, a następnie zaciśnij pierożek, skręcając brzegi razem.
3. Powtórz ten proces, aż skończą się składniki.
4. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj pierogi do gotującej się wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż farsz będzie dobrze ugotowany.
5. Odcedź pierożki i podawaj natychmiast. Możesz je podać samodzielnie lub z sosami takimi jak ocet ryżowy z chilli lub sos sojowy z kawałkami czosnku.

Smacznego!

Podobne przepisy

koreańskie sushi
danie koreańskie
koreańskie jedzenie
koreańskie hot dogi
koreanskie hot dogi na patyku