Przepis na pierś z indyka do wedzenia 📖

Przepis na pierś z indyka do wedzenia:

Składniki:
- 2 filety z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Sól do smaku

Instrukcje:

1. Przygotuj grill do wedzenia poprzez rozpalenie węgla drzewnego lub chipsów z drzewa owocowego.

2. Wypraż jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Wrzuć posiekany czosnek i smaż przez minutę, aż zacznie pachnieć.

3. Usuń patelnię z ognia i odstaw do ostygnięcia.

4. Natrzyj filety z indyka jedną łyżką oliwy z oliwek i posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.

5. Połóż filety na grillu i grilluj przez około 10-12 minut z każdej strony, do momentu gdy mięso jest dobrze wysmażone i soczyste.

6. Pod koniec grillowania, skrop indyka preparatem czosnkowym przygotowanym wcześniej.

7. Przenieś indyka z grilla na deski do krojenia i owin go folią aluminiową. Pozwól mięsu odpocząć przez około 5-10 minut.

8. Następnie pokrój pieczeń indyka na plastry i podawaj ciepłe.

9. Dopraw do smaku solą i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy sałatką z pomidorów.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka piers
pierś z indyka fit
pierś indyka pieczonego
pierś indyka z brzoskwiniami
pierś z indyka z brzoskwinią