Przepis na pierś z indyka do wedzenia 📖
Przepis na pierś z indyka do wedzenia:Składniki:
- 2 filety z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Sól do smaku
Instrukcje:
1. Przygotuj grill do wedzenia poprzez rozpalenie węgla drzewnego lub chipsów z drzewa owocowego.
2. Wypraż jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Wrzuć posiekany czosnek i smaż przez minutę, aż zacznie pachnieć.
3. Usuń patelnię z ognia i odstaw do ostygnięcia.
4. Natrzyj filety z indyka jedną łyżką oliwy z oliwek i posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
5. Połóż filety na grillu i grilluj przez około 10-12 minut z każdej strony, do momentu gdy mięso jest dobrze wysmażone i soczyste.
6. Pod koniec grillowania, skrop indyka preparatem czosnkowym przygotowanym wcześniej.
7. Przenieś indyka z grilla na deski do krojenia i owin go folią aluminiową. Pozwól mięsu odpocząć przez około 5-10 minut.
8. Następnie pokrój pieczeń indyka na plastry i podawaj ciepłe.
9. Dopraw do smaku solą i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy sałatką z pomidorów.
Smacznego!