Przepis na pierś z kurczaka do tortilli 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa soku z limonki
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
- Tortille
- Ulubione dodatki (warzywa, sosy, sałatki)
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w paski.
2. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, paprykę w proszku, sos sojowy, sok z limonki, sól, pieprz, oregano i czosnek granulowany.
3. Przygotowanym sosem marynować paski z kurczaka przez około 30 minut w lodówce.
4. Następnie na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy i smażyć kurczaka z obu stron, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Po usmażeniu, odłożyć kurczaka na talerz i przykryć folią aluminiową, aby się nie wystudził.
6. Na suchej patelni odgrzać tortille z obu stron.
7. Na każdej tortilli ułożyć porcję pasków z kurczaka, a następnie dodać ulubione dodatki (np. sałatę, pomidory, ogórki, ser, guacamole).
8. Składniki dokładnie zawinąć w kształt wałka, a następnie podać i smacznego!
Ten prosty przepis na pierś z kurczaka do tortilli jest idealny na szybki obiad lub kolację. Można go dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich preferencji dodając różne warzywa lub sosy.