Przepis na pierś z kurczaka duszona 📖
Oto prosty przepis na duszoną pierś z kurczaka:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki pszenna (opcjonalnie, do zagęszczenia sosu)
Instrukcje:
1. Pierś z kurczaka oczyść z błon i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Oczyść cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę i czosnek do rondla i smaż je, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
4. Dodaj paprykę i tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj kawałki kurczaka do rondla i smaż je z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut, aż mięso zbrązowieje ze wszystkich stron.
6. Zmniejsz ogień i dodaj bulion drobiowy do rondla. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż kurczak będzie gotowy i soczysty.
7. Jeżeli chcesz zagęścić sos, w małej misce rozpuszcz mąkę w niewielkiej ilości wody. Dodaj do sosu z kurczakiem i wymieszaj, gotując jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
8. Sprawdź doprawienie solą i pieprzem. Podawaj pierś z kurczaka duszoną z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem, kaszą lub sałatką.
Smacznego!