Przepis na pierś z indyka duszona 📖
Składniki:- 4 filety z piersi indyka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchew, pokrojona w plastry
- 1 seler, pokrojony w kostkę
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj filety z indyka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
2. Na dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler i smaż przez kolejne kilka minut.
5. Przesuń warzywa na boki rondla, aby zrobić miejsce dla filetów z indyka.
6. Dodaj filety z indyka do rondla i obsmaż z obu stron, aż się zarumienią.
7. Wlej bulion drobiowy do rondla i dodaj suszony tymianek oraz rozmaryn.
8. Przykryj rondel pokrywką i zmniejsz ogień. Duszenie trwa około 20-25 minut, aż indyk będzie soczysty i dobrze ugotowany.
9. Przed podaniem, dopraw pierś z indyka duszoną solą i pieprzem do smaku.
10. Możesz podawać danie z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami lub sałatką.
Smacznego!