Przepis na pierś z kurczaka faszerowany 📖
Oto przepis na pierś z kurczaka faszerowany:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 100 g sera feta
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżka posiekanego świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka dokładnie oczyść i osusz. Następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem mięsnym, aby były cieńsze.
2. W miseczce rozgnieć ser feta widelcem. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, paprykę i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na przygotowane filety równomiernie rozłóż farsz z sera. Następnie zroluj je tak, aby nadzienie było w środku.
4. Szytką lub nicią kuchenną przewiąż roladki z kurczaka, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.
5. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor.
6. Do rondla dodaj bulion drobiowy i przykryj pokrywką. Duś roladki na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Po upływie czasu wyjmij roladki z kurczaka z rondla i odkręć sznurki czy nici kuchenne.
8. Pokrój roladki na plastry i podawaj je na talerzu, polewając sosem z rondla. Możesz również dodać ulubione dodatki, na przykład ziemniaki lub mix warzyw.
Smacznego!