Przepis na pierś z kurczaka faszerowany pieczarkami 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 150g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć.
2. Pieczarki, cebulę i czosnek drobno pokroić.
3. Na rozgrzanym oleju i masle smażyć cebulę aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć przez chwilę.
4. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
5. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić.
6. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem na płaską powierzchnię.
7. Na każdym plastrze kurczaka rozsmarowujemy farsz, tak aby dobrze go owinąć.
8. Zwinąć filety w ruloniki i zabezpieczyć wykałaczkami.
9. Jajko roztrzepać w miseczce. W drugiej miseczce umieścić bułkę tartą.
10. Ruloniki obtaczać najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
11. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ruloniki z każdej strony na złoty kolor.
12. Gotowe ruloniki można podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i sałatką.
13. Całość udekorować natką pietruszki.
Smacznego!