Przepis na piers z kurczaka lekkostrawna 📖
Składniki:- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Filety z piersi kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, a następnie umyj je pod bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem.
2. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, suszoną pietruszkę i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Filety z piersi kurczaka obtaczaj przez chwilę w przygotowanej marynacie, aby równomiernie się nasączyły.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż filety z piersi kurczaka z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale zazwyczaj wystarczy około 5-7 minut z każdej strony.
5. Gotowe filety zdejmij z patelni i pozwól im odpocząć przez kilka minut przed podaniem. Możesz je podawać na gorąco jako główne danie lub pokroić na cienkie plastry i wykorzystać jako dodatek do sałatki lub kanapek.
Smacznego!