Przepis na pierś z kurczaka na święta 📖
Oto prosty przepis na soczystą pierś z kurczaka na święta:Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Natrzyj filety kurczaka oliwą z oliwek, rozprowadzając ją równomiernie na każdym kawałku.
3. Posól i posyp pieprzem obie strony filetów.
4. W misce wymieszaj drobno posiekany czosnek, tymianek i sok z cytryny.
5. Wyłóż filety do naczynia żaroodpornego i polej je przygotowanym wcześniej sosem.
6. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż je do nagrzanego piekarnika.
7. Piecz przez około 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i dobrze przypieczony.
8. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw pierś z kurczaka do ostygnięcia przez kilka minut.
9. Pokrój na plastry i podawaj jako danie główne na świątecznym stole.
Smacznego!