Przepis na pierś z kurczaka po indyjsku 📖

Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 cm kawałek imbiru, starty
- 1 łyżka ghee lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- 1 łyżeczka kardamonu w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- Sok z połowy limonki
- Świeża kolendra do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozgrzej ghee lub olej na dużym rondlu, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir. Smaż na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
2. Dodaj kurkumę, czerwoną paprykę, kumin, kardamon, mieloną kolendrę, sól i cukier. Smaż mieszając przez kolejne 2-3 minuty.
3. Dodaj filety z kurczaka do rondla i dokładnie wymieszaj, aby pokryć je przyprawami z obu stron. Smaż przez kilka minut, aż mięso będzie delikatnie zbrązowione.
4. Wlej jogurt do rondla i dokładnie wymieszaj z kurczakiem i przyprawami. Dusź na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
5. Gdy pierś z kurczaka będzie gotowa, skrop ją świeżym sokiem z limonki. Posyp posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj gorąco, najlepiej z ryżem basmati lub naanem. Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka curry po indyjsku
dorsza po indyjsku
wołowinę po indyjsku
pierś z kurczaka jak z kfc
pierś z kurczaka