Przepis na dorsza po indyjsku 📖
Dorsz po indyjsku, znany również jako "Kedgeree", jest smacznym i aromatycznym daniem, popularnym w Indiach. Oto przepis na tradycyjną wersję tego dania:Składniki:
1 fillet z dorsza (ok. 200 g)
1 szklanka ryżu basmati
2 jajka
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżeczka curry w proszku
1 mała łyżeczka kurkumy
1 mała łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż basmati według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu, ostudź, obierz skorupkę i pokrój na ćwiartki.
3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny.
4. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się przezroczysta.
5. Dodaj curry, kurkumę i imbir. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, mieszając, aby wszystkie przyprawy się połączyły.
6. Dodaj filet z dorsza do patelni, posól i popieprz do smaku. Smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż ryba będzie miękka i dobrze ugotowana.
7. Gdy filet są gotowe, ostrożnie wyjmij go z patelni i pokrój na małe kawałki.
8. Podgrzej wcześniej ugotowany ryż na patelni, dodaj pokrojoną rybę i jaja. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
9. Posyp danie posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
10. Dorsz po indyjsku jest gotowy do podania! Możesz również podać go z sałatką lub na ciepło z pieczonymi warzywami.
Smacznego!