Przepis na pierś z kurczaka prosty 📖
Oto prosty przepis na pierś z kurczaka:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Instrukcje:
1. Przygotuj pierś z kurczaka, usuwając ewentualne tłuszcze i kości. Oprósz filety solą i pieprzem z obu stron.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
4. Przełóż filety na patelnię i obsmaż z obu stron przez około 3–4 minuty, aż będą rumiane.
5. Posyp filety oregano i skrop sokiem z cytryny.
6. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5–7 minut, do momentu, gdy mięso jest w pełni ugotowane.
7. Sprawdź, czy wewnętrzna temperatura mięsa wynosi minimum 75°C.
8. Zdejmij pierś z kurczaka z patelni i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
9. Po tym czasie pokrój filety na plasterki i podawaj.
Smacznego!