Przepis na pierś z kurczaka w occie 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki octu winnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
1. Filety z kurczaka oczyść z nadmiaru tłuszczu i błon, a następnie delikatnie je rozbij za pomocą wałka.
2. W miseczce wymieszaj ocet winny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
3. Filety z kurczaka zanurzaj w marynacie z octu, czosnku i przypraw, dokładnie całą powierzchnią mięsa.
4. Odstaw marynatę na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją na złoty kolor.
6. Do smażącej się cebuli dodaj filety z kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze przypieczone i soczyste.
7. Podawaj pierś z kurczaka w occie na gorąco, na przykład z ulubionymi dodatkami, jak ryż lub sałatka warzywna. Smacznego!