Przepis na pierś z kurczaka z bakaliami 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 1/4 szklanki suszonych bakalii (np. żurawina, morele, daktyle)
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Instrukcje:
1. Przygotuj bakalie: jeśli są zbyt twarde, namocz je w ciepłej wodzie przez kilka minut, a następnie odsącz.
2. Filety z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i gałką muszkatołową z obu stron.
3. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć bakalie i smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie. Wyjmij bakalie z patelni i odłóż na bok.
4. Na tej samej patelni dodaj kolejną łyżkę masła. Smaż filety z kurczaka z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złote i dobrze ugotowane.
5. Gdy filety będą gotowe, zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
6. Do patelni dodaj bulion drobiowy i zagotuj. Gotuj przez kilka minut, aż bulion zredukuje się nieco.
7. Dodaj bakalie do patelni z bulionem i wymieszaj.
8. Na talerzach rozłóż bakalie z bulionem, a na wierzchu połóż filety z kurczaka.
9. Podawaj gorące i najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżu. Smacznego!