Przepis na mazurka z bakaliami 📖

Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g bakalii (np. rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, migdały)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj masło, cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie gładka i kremowa.
2. Dodaj po jednym jaju, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Bakalie drobno posiekaj (możesz je też zostawić w większych kawałkach, jeśli wolisz).
5. Dodaj bakalie do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wyrównaj wierzch ciasta.
8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch mazurka nabierze złocistego koloru.
9. Wyjmij mazurka z piekarnika i ostudź.
10. Gotowy mazurka możesz udekorować polewą czekoladową lub posypką cukrową.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierś z kurczaka z bakaliami
babkę drożdżowa z bakaliami
ciastka owsiane z bakaliami
ciastka owsiane z bananem i bakaliami
mazurka fit