Przepis na pierś z kurczaka z gruszką 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól
- Pieprz
- Sól czosnkowa
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka należy oczyścić i przepłukać w zimnej wodzie, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Gruszkę należy obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
3. W małej miseczce należy wymieszać miód z sosem sojowym.
4. Na filety z kurczaka należy posypać sól, pieprz i sól czosnkową z obu stron.
5. W dużym rondlu lub na patelni należy rozgrzać olej roślinny.
6. Na rozgrzany olej kłaść filety z kurczaka i smażyć na złoty kolor z obu stron przez około 3-4 minuty z każdej strony.
7. Po upływie tego czasu, dodać do rondla lub patelni plasterki gruszki i smażyć przez kolejne 2 minuty.
8. Następnie wlać przygotowany wcześniej sos z miodem i sosem sojowym.
9. Całość należy dusić na średnim ogniu przez około 5 minut, aż składniki się przegryzą i sos zgęstnieje.
10. Gotowe danie podawać od razu, najlepiej z dodatkiem gotowanej ryżu lub sałatki.
Smacznego!