Przepis na piers z kurczaka z grzybami 📖
Składniki:- 4 filety z piersi kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta mielonego słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
2. Pieczarki oczyść, pokrój na plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju i masło. Wrzuć pokrojone filety i obsmaż z obu stron na złocisty kolor. Przełóż na talerz.
4. W tym samym garnku dodaj kolejną łyżkę oleju i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż, aż zmiękną.
5. Dodaj pokrojone pieczarki i suszony tymianek. Smaż, aż pieczarki puszczą sok.
6. Wlej bulion drobiowy i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
7. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
8. Wrzuć smażone filety z kurczaka do sosu. Całość podgrzewaj przez około 5 minut, by składniki się połączyły.
9. Serwuj piersi z kurczaka z grzybami na talerzu, polewając je sosem i dekorując np. natką pietruszki.
Smacznego!