Przepis na pierś z kurczaka z leśnymi grzybami 📖

Składniki:
- 2 pierś z kurczaka
- 200g leśnych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Sól, pieprz do smaku
- Natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki.
2. Grzyby oczyść i pokrój na plastry.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
4. W dużym rondlu rozgrzej olej i rozpuść masło, dodaj kurczaka i podsmaż na złoty kolor.
5. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
6. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż zmiękną i zaczną wydobywać swój aromat.
7. Wsyp mąkę, wymieszaj z resztą składników i smaż przez chwilę.
8. Powoli wlej bulion drobiowy, dokładnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
9. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos nabierze gęstej konsystencji.
10. Całość dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
11. Podawaj danie posypane pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

piers z kurczaka z grzybami
bigos z grzybami leśnymi
pizze z grzybami leśnymi
tartę z grzybami leśnymi
makaron z grzybami leśnymi