Przepis na pierś z kurczaka z kurkami 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 200g świeżych kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i popieprz.
2. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj karki do rondla i smaż przez około 5 minut, aż zmniejszą swoją objętość i zaczną puszczać sok.
4. Następnie dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż kurki będą miękkie i sos zgęstnieje.
5. Podawaj pierś z kurczaka z kurkami na talerzu, polana sosem i posypana posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!