Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 200g świeżego szpinaku
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka dokładnie umyj i odsącz z wody. Następnie rozetnij je wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstały kieszonki.
2. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Odetnij twarde łodygi, a liście drobno posiekaj.
3. Mozzarellę pokrój na małe kosteczki.
4. Na patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż go przez około minutę, aż będzie lekko zrumieniony.
5. Następnie dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
6. Dopraw szpinak solą i pieprzem do smaku.
7. Do każdej kieszonki z kurczaka włóż porcję przygotowanego nadzienia ze szpinakiem i mozzarellą.
8. Wysmaruj natłuszczoną blaszkę do pieczenia masłem i ułóż na niej faszerowane filety z kurczaka.
9. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze wysmażony i soczysty.
10. Po upieczeniu można podać pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatki lub makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierś z kurczaka i mozzarellą
pierś z kurczaka z mozzarellą
pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
pierś z kurczaka ze szpinakiem
pierś z kurczaka ze szpinakiem i makaronem