Przepis na pizze ciasto na grubym spodzie 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
3. Dodaj aktywowane drożdże i oliwę do miski z suchymi składnikami.
4. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj nieco więcej wody, jeśli zbyt kleiste, dodaj mąki.
5. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wylej je na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
7. Delikatnie uformuj na placek o grubości około 1-2 cm i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
8. Dopraw ciasto ulubionymi składnikami (np. sosem pomidorowym, serem, szynką, pieczarkami itp.)
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez około 15-20 minut, aż spód pizzy będzie złocisty i chrupiący.
10. Wyjmij z piekarnika, pozwól trochę przestygnąć, pokrój i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

pizze o grubym spodzie
pizze na grubym cieście
domową pizze na grubym ciescie
pizze na gotowym spodzie
ciasto do pizzgrubym spodzie