Przepis na pizze na kamieniu 📖
Przepis na pizzę na kamieniu:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sos pomidorowy
- Ulubione dodatki (np. ser, szynka, pieczarki, papryka)
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj ciepłą wodę i oliwę, zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
4. Gdy ciasto podrośnie, wyjmij je z miski i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na placek o pożądanej grubości i kształcie.
5. Na płaski kamień do pizzy połóż papier pergaminowy i przetrzyj go lekko oliwą, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
6. Przełóż rozwałkowane ciasto na kamień do pizzy, po czym smaruj je sosem pomidorowym i dodaj wybrane składniki.
7. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do temperatury 250 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie rumiane i składniki dobrze połączone.
8. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.
Smacznego!