Przepis na pizze szparagi 📖
Oto przepis na pizzę ze szparagami:Składniki:
- 1 kulista porcja ciasta na pizzę
- 1 pęczek świeżych szparagów
- 150 g sera mozzarella, startego na tarce
- ½ cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
- Świeże zioła (np. bazylia, oregano), do posypania
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
2. Na stolnicy rozwałkuj kulistą porcję ciasta na pizzę, a następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
4. Dodaj szparagi na patelnię i smaż przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Dopraw solą i pieprzem.
5. Przełóż smażone szparagi, cebulę i czosnek na przedpieczoną podstawę do pizzy.
6. Posyp startym serem mozzarella i ułóż plasterki mozzarelli na wierzch.
7. Włóż pizzę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ser się roztopi i brzegi ciasta będą złote.
8. Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp świeżymi ziołami.
9. Pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.
Smacznego!