Przepis na placek drożdżowoleju 📖
Składniki:- 500g mąki pszenna
- 250ml ciepłego mleka
- 30g drożdży świeżych
- 100g cukru
- 100g masła roztopionego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło, pozostały cukier, jajka, sól, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Dodaj również rozpuszczone drożdże.
3. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, ciągle mieszając składniki, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je ugnieć i wyłóż na oprószoną mąką powierzchnię. Podziel na mniejsze części i uformuj placki o dowolnym kształcie.
6. Układaj placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut, aby placki ponownie podrosły.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
8. Wstaw blaszkę z plackami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż placek będzie złoty i dobrze wypieczony.
9. Po upieczeniu, ostudź placki, a na koniec posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!