Przepis na placki cygańskie 📖
Przepis na placki cygańskie:Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno.
3. Do miski dodaj starte ziemniaki, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz.
4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie gładka.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Na gorący olej nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej. Rozpłaszczaj je delikatnie, tworząc placki cygańskie o grubości około 1 cm.
7. Smaż placki na złoty kolor z obu stron, około 3-4 minuty z każdej strony.
8. Po usmażeniu odkładaj placki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki cygańskie można podawać na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!