Przepis na placki czekoladowo bananowe 📖

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszenna
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- olej roślinny do smażenia

Wykonanie:
1. W misce rozgnieć banany widelcem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Dodaj jajka i cukier, dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
4. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję placków.
5. Podgrzej patelnię i dodaj trochę oleju.
6. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, formując placki o średnicy około 8-10 cm.
7. Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
8. Powtarzaj kroki 6-7, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Podawaj placki czekoladowo bananowe na ciepło, posypane ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, posiekanymi orzechami lub polewą czekoladową. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowo bananowe
babeczki czekoladowo bananowe
fit placki bananowe
placki bananowe fit
placki bananowe z biedronki