Przepis na placki jogurtowe z jabłkami 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. W drugim naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj jogurt i wymieszaj wszystko razem.
3. Wymieszaj zawartość obu naczyń ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Jabłka umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej.
6. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię i rozprowadź je, aby powstały placki.

7. Smaż placki na złoty kolor z obu stron.
8. Gotowe placki wyłóż na talerz i posyp je cukrem pudrem lub polać miodem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto jogurtowe z jabłkami
placki jogurtowe
placki jogurtowe z bananami
prosty placki jogurtowe
placki jogurtowe z owocami