Przepis na placki miodowe z kaszą manną 📖
Składniki:- 1 szklanka kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. W rondlu zagotuj mleko. Następnie dodaj kaszę mannę, odrobinę soli i miód. Mieszaj całość aż do połączenia składników.
2. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż kasza nabierze gęstej konsystencji.
3. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw masę do wystudzenia.
4. Gdy masa kaszy ostygnie, dodaj do niej jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki będą dobrze połączone.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Na każdą placka wyłóż około 2 łyżki ciasta i rozprowadź je, aby uzyskać okrągły kształt.
7. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
8. Gotowe placki miodowe podawaj na ciepło, najlepiej polane dodatkową porcją miodu.
Smacznego!