Przepis na placki sodowe 📖

Oto prosty przepis na placki sodowe:

Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko i olej, mieszając dokładnie.
3. Powoli wlej mieszankę jajeczno-mleczną do naczynia z suchymi składnikami. Mieszaj energicznie, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju.
5. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż staną się lekko zrumienione.
6. Upieczone placki przenieś na talerz i kontynuuj smażenie kolejnych porcji, dodając oleju do patelni, gdy jest to konieczne.
7. Podawaj placki od razu, jeszcze ciepłe, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, cukier puder, dżem lub owoce.

Smacznego!

Podobne przepisy

bułki sodowe
placki fit
sos na placki ziemniaczane
na placki ziemniaczane
placki kcal