Przepis na bułki sodowe 📖
Oto prosty przepis na bułki sodowe:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu
- 4 łyżki masła, rozpuszczonego
- opcjonalnie: posypka do bułek (na przykład sezam, makiem, serem)
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i cukier.
2. Dodaj maślankę/jogurt i rozpuszczone masło. Wymieszaj do połączenia składników.
3. Gdy składniki zaczną się łączyć, przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Uformuj ciasto w kulę i umieść je w oliwionym naczyniu. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło.
5. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
6. Z ciasta uformuj mniejsze bułki w dowolnych kształtach i rozłóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
7. Opcjonalnie posyp bułki dowolną posypką.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz bułki przez około 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
9. Wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia przez kilka minut.
10. Smacznego! Można je jeść same, posmarować ulubionym dżemem lub wykorzystać jako podstawę do przygotowania różnych kanapek.
Przygotowanie bułek sodowych jest proste i zabawne! Zachęcam do spróbowania tego przepisu i cieszenia się świeżymi bułkami w domowym zaciszu.