Przepis na placki węgierskie 📖

Składniki:

- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia

Dodatkowe składniki:

- twarożek
- cukier puder

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu roztrzep jajka za pomocą widelca. Dodaj mąkę i mleko, następnie wymieszaj składniki aż uzyskasz gładkie ciasto.
2. Dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju.
4. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię, tworząc okrągłe placki o średnicy około 10-12 cm.
5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Możesz dodawać odrobinę oleju, jeśli jest to potrzebne.
6. Powtarzaj kroki 4-5 do wyczerpania całego ciasta.
7. Podawaj placki ciepłe, posypane cukrem pudrem i z twarożkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo węgierskie
prawdziwe leczo węgierskie
placki fit
placki bananowe fit
na placki ziemniaczane