Przepis na placki ziemniaczane do gulaszu 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Odcedź nadmiar soku z ziemniaków, np. przez gazę lub sitko.
3. Posiekaj cebulę na drobne kawałki.
4. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajka oraz mąkę w dużej misce.
5. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Rozgrzej olej na patelni.
7. Na gorący olej nakładaj porcje masy ziemniaczanej (ok. 2 łyżki na placuszek).
8. Smaż placki na złoty kolor z obu stron.
9. Wykładaj placki ziemniaczane na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane idealnie pasują jako dodatek do gulaszu. Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane
na placki ziemniaczane
tm placki ziemniaczane
placki ziemniaczane fit