Przepis na placki ziemniaczane doradca smaku 📖
Składniki:- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę również obierz i zetrzyj na tarce.
3. Wymieszaj ziemniaki i cebulę, dodaj jajka oraz mąkę.
4. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu i dokładnie wymieszaj składniki.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej.
6. Na rozgrzany olej nakładaj porcje masy ziemniaczanej, formując placki o żądanej wielkości.
7. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
8. Gotowe placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane możesz podawać jako danie główne, np. z gulaszem, czy jako dodatek do mięsa, warzyw lub sosu. Smacznego!