Przepis na placki ziemniaczane gulasz 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Na gulasz:
- 500 g mięsa wołowego (np. polędwica)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki (zielona i czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij z nich nadmiar soku.
2. Cebulę posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wszystko połącz.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na średnim ogniu smaż z obu stron placki z gotowego ciasta ziemniaczanego, aż staną się złote. Odłóż na talerz i odsącz na ręczniku papierowym.
5. Mięso wołowe pokrój na małe kawałki.
6. Cebulę, marchewki i papryki pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno.
7. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż mięso na ładny brązowy kolor. Dodaj cebulę i czosnek, smaż kilka minut.
8. Dodaj marchewki i papryki. Smaż wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
9. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
10. Zalej wszystko bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
11. Podawaj placki ziemniaczane z gorącym gulaszem na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane
na placki ziemniaczane
a'la placki ziemniaczane
tm placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane