Przepis na placki ziemniaczane jak się robi 📖
Oto przepis na tradycyjne placki ziemniaczane:Składniki:
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
2. Odcisnij nadmiar soku z obtartych ziemniaków, można to zrobić za pomocą ściereczki lub specjalnej sitka.
3. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce.
4. Dodaj startą cebulę do ziemniaków.
5. Wbij jajka do miski, posól je i delikatnie roztrzep.
6. Dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę do miski z ziemniakami i cebulą.
7. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
8. Na patelni rozgrzewamy olej.
9. Na rozgrzaną patelnię wykładamy porcje masy ziemniaczanej (najlepiej łyżką), formując małe placuszki.
10. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, aż zrobią się chrupiące.
11. Gotowe placki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placki ziemniaczane podawaj gorące, najlepiej z sosem czosnkowym czy śmietaną i kawałkiem boczku lub kiełbasą. Smacznego!