Przepis na placki ziemniaczane wege 📖

Oto przepis na wegańskie placki ziemniaczane:

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej (lub bezglutenowej alternatywy)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Olej roślinny do smażenia

Instrukcje:
1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Można również użyć robota kuchennego.
2. Wymieszaj zetrzymane ziemniaki i cebulę w misce. Dodaj sól, pieprz oraz mąki ziemniaczaną i pszenną.
3. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Upewnij się, że dno patelni jest równomiernie pokryte olejem.
5. Wkładaj do rozgrzanego oleju około dwie łyżki masy ziemniaczanej na jeden placek. Delikatnie rozprowadź ją na patelni.
6. Smaż placki na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
7. Wyjmij placki z patelni i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
8. Powtórz kroki 5-7 dla pozostałej masy ziemniaczanej.
9. Podawaj przepyszne placki ziemniaczane na ciepło, na przykład z sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

na placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane
placki ziemniaczane fit
tm placki ziemniaczane
placki ziemniaczane