Przepis na placki ziemniaczane wegetariańskie 📖
Oto prosty przepis na placki ziemniaczane wegetariańskie:Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce.
3. Wymieszać ziemniaki i cebulę w misce.
4. Dodać jajko i mąkę, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Na patelni rozgrzać olej roślinny.
7. Na rozgrzaną patelnię wykładać porcje masy ziemniaczanej (ok. 2-3 łyżki na placka) i formować placki.
8. Smażyć na średnim ogniu, aż placki zrumienią się z obu stron i będą chrupiące.
9. Gotowe placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
10. Serwować gorące, np. z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Smacznego!