Przepis na placki ziemniaczane z awokado 📖

Oto przepis na placki ziemniaczane z awokado:

Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia

Instrukcje:

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz także użyć malaksera lub robot kuchenny.
2. Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków, najlepiej używając ściereczki lub gazety.
3. Awokado obierz i pokrój na drobną kostkę.
4. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
5. Wymieszaj ziemniaki, awokado, cebulę, czosnek, jajka i mąkę w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej roślinny.
7. Formuj małe placki z gotowej mieszanki i smaż z obydwu stron na rumiano.
8. Wyłóż usmażone placki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Placki ziemniaczane z awokado można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy je polać sosem jogurtowym lub podać jako dodatek do świeżej sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy

sos na placki ziemniaczane
na placki ziemniaczane
tm placki ziemniaczane
placki ziemniaczane
placki ziemniaczane fit