Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 10 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
2. Ziemniaki obieramy i zetrzyjemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków.
3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
4. W dużej misce łączymy ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól oraz drożdże z wodą. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Na patelni rozgrzewamy olej.
6. Na rozgrzany olej nakładamy porcje masy ziemniaczanej (ok. 1 łyżki na jedno placki). Rozprowadzamy ją delikatnie, formując okrągły placka.
7. Smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
8. Po usmażeniu odkładamy placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane z drożdżami najlepiej podawać na ciepło, np. z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, sałatką warzywną lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Podobne przepisy

tm placki ziemniaczane
placki ziemniaczane
a'la placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane
na placki ziemniaczane