Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem 📖
Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa (np. wołowina, wieprzowina, drobiowe)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz do smaku
- łyżka posiekanego świeżego lub suszonego majeranku
- kwaśna śmietana (opcjonalnie) do podania
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odcisnij nadmiar wody.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. Mięso pokrój na małe kawałki.
4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.
5. W dużym rondlu rozgrzej jedną łyżkę oleju, dodaj ziemniaczaną masę i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż placki ziemniaczane będą złociste z obu stron. Przełóż na talerz i przykryj.
6. W tym samym rondlu rozgrzej drugą łyżkę oleju, dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni.
7. Dodaj mąkę i paprykę, dokładnie wymieszaj.
8. Wlej bulion, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
9. Gulasz dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
10. Podawaj gorące placki ziemniaczane z gulaszem, możesz dołączyć kwaśną śmietanę jako dodatek.
Smacznego!