Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku 📖
Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 500 g mięsa wołowego (np. łopatka)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij sok.
2. Cebule obierz i posiekaj. Papryki pokrój w kostkę.
3. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Mięso pokrój w niewielkie kawałki, dodaj je do warzyw i obsmaż z każdej strony.
5. Dodaj słodką paprykę, ostre paprykę (jeśli lubisz pikantne potrawy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość podsmaż przez chwilę.
6. Następnie zalej wszystko bulionem wołowym i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7. W międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane. Do utartych wcześniej ziemniaków dodaj mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
8. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż cienkie placek z masy ziemniaczanej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
9. Gotowe placki układaj na talerzu i podawaj z wcześniej przygotowanym gulaszem.
Smacznego!