Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem 📖
Składniki:- 4 średnie ziemniaki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. Obierz ziemniaki, jabłko i cebulę, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Odsącz nadmiar soku ziemniaków i jabłka, najlepiej używając gazowej ściereczki.
3. Wymieszaj zetrzyte składniki w misce, dodaj jajka i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj sól i pieprz do smaku.
5. W dużym rondlu rozgrzej olej.
6. Na rozgrzanym oleju formuj placki z małą miską - na jeden placka powinno starczyć około 2 łyżek masy.
7. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
8. Odłóż usmażone placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
9. Podawaj placki jeszcze ciepłe, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Smacznego!