Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną 📖

Składniki:
- 500g ziemniaków
- 200g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Kapustę kiszoną drobno posiekaj.
3. Cebulę również drobno posiekaj.
4. W dużej misce połącz zetrzymane ziemniaki, kapustę kiszoną i cebulę.
5. Dodaj jajka i mąkę, dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego gustu.
7. W dużym rondlu rozgrzej olej.
8. Z masy formuj niewielkie placki i delikatnie wrzucaj na rozgrzany olej.
9. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
10. Gdy placki będą gotowe, odłóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
11. Powtarzaj proces smażenia, aż zużyjesz całą masę.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są gotowe! Podawaj je na ciepło z ulubionym sosem, kwaśną śmietaną lub dodatkowymi warzywami. Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane z kapustą
kiszona kapusta
wątróbkę z kapustą kiszoną
golonkę z kapustą kiszoną
kapusta kiszona zasmazana