Przepis na placki ziemniaczane z mozzarellą 📖
Oto prosty przepis na placki ziemniaczane z mozzarellą:Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 200 g mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij nadmiar soku z masy ziemniaczanej.
2. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Mozzarellę pokrój na drobne kawałki.
4. Na rozgrzanej patelni dodaj odrobinę oleju. Na patelnię wykładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej. Na każdym placku umieszczaj po kilka kawałków mozzarelli.
5. Smaż placki ziemniaczane na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć kilka placków naraz w zależności od wielkości patelni.
6. Usmażone placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane z mozzarellą są gotowe! Podawaj je jeszcze ciepłe, np. z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego!