Przepis na placuszki mandaryńskie 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 3 mandarynki
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
4. Obierz mandarynki i odłóż kilka plasterków do dekoracji. Pozostałe mandarynki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
5. Rozgrzej patelnię i delikatnie natłuść olejem.
6. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, używając łyżki stołowej. Smaż placuszki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.
7. Podawaj na ciepło, udekorowane plasterkami mandarynek i ulubionym syropem lub miodem. Możesz także posypać placuszki cukrem pudrem. Smacznego!